Pomysł na szybki i pyszny deser bez pieczenia na herbatnikach – ciasto 3 bit. Ciasto trzy bit bez pieczenia
Czasami mamy ochotę na coś pysznego lub szukamy sposobu, jak zachwycić przychodzących do nas gości. Świetnym rozwiązaniem może być ciasto trzy bit bez pieczenia. Smakuje wybornie, pięknie wygląda i nie musimy wykazywać się zdolnościami cukierniczymi czy martwić się, że wyszedł na zakalec. Jak przygotować nasze ciasto? Poniżej zamieszczamy prosty przepis krok po kroku.
Jak przygotować ciasto 3 bit bez pieczenia na herbatnikach?
Do przyrządzenia ciasta 3 bit musimy zaopatrzyć się w następujące składniki: 2 duże opakowania herbatników typu petit beurre, 500 ml śmietany kremówki, 1 puszka masy kajmakowej (można również przygotować kajmak samodzielnie – pomysł dla bardziej zaawansowanych), 1 opakowanie serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki, 2 opakowanie budyniu waniliowego, 2 szklanki mleka, 150 g masła, 100 g gorzkiej czekolady.
Ciasto trzy bit bez pieczenia – prosty sposób przyrządzenia
Zaczynamy od wymieszania cukru z połową mleka. Pozostałą część mleka gotujemy i rozpuścić w niej budynie. Budyń zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy i dodajemy do niego przestudzony budyń, tworząc jednorodny krem. Ubijamy następnie śmietanę z serkiem mascarpone i dodajemy cukier. Teraz następuje moment ułożenia warstw ciasta w tortownicy. Na dole rozkładamy herbatniki, na nie wylewamy masę kajmakową, na której układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie pojawia się masa budyniowa, kolejne herbatniki i bita śmietana z mascarpone. Górę ciasta dekorujemy drobno startą gorzką czekoladą. Całość wkładamy do lodówki. Deser będzie najlepszy do spożycia na drugi dzień.
Ciasto 3 bit bez pieczenia na herbatnikach nada się idealnie na poobiedni deser dla dużych i małych łakomczuchów, ale też większe okazje. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie nie jest ani zbyt trudne, ani też tym bardziej pracochłonne. Każdy może zachwycić bliskich i znajomych tym deserem. A nam nie pozostaje już nic innego, jak życzyć wszystkim wszystkiego najsmaczniejszego.
Najnowsze komentarze