Breaking News
 |  | 

Kuchnia

Różne oblicza tortów. Torcik lodowy z malinami

img-responsive

Do jednych z najbardziej klasycznych deserów na świecie, których wykonaniem szczycą się najlepsi cukiernicy należą bez wątpienia różnego rodzaju i smaku torty.

Czym jest tort? Według klasycznej definicji to ozdobnie wykończone ciasto na bazie biszkoptu przekładanego różnorodnymi masami.

Odrobina historii tortów

Za ojczyznę tego deseru przyjęło się uważać słoneczną Italię. Stąd też, razem z Królową Boną, dotarły one na polskie stoły. W naszej tradycji przyjęło się, że tort wykonuje się jako ciasto na specjalne okazje – na wesele, urodziny czy rocznice.
Istnieje wiele rodzajów tortów, które stworzyli mistrzowie cukiernictwa, które przeszły już do historii. Do najbardziej znanych należą:

– tort Sachera – typowo wiedeński deser o mocno czekoladowym smaku;
– tort Szwarcwaldzki (nazywany inaczej Czarny Las) – ponownie ciasto czekoladowe z wiśniami;
– tort Fedora – przekładany masą migdałową. Ciasto to podano po raz pierwszy w paryskiej kawiarni „U Maxima” tuż po premierze „Fedory” z Sarą Bernhardt w roli głównej.

Współczesne torty i torciki mają również inne odsłony i warianty. Same masy mogą mieć tysiące smaków. Wszystko zależy od pomysłowości i zdolności wytwórcy. Mianem tortów zaczęto również określać inne rodzaje deserów – na przykład torcik lodowy. To przyjemny deser, który łatwo można przygotować w domu i zachwycić domowników czy odwiedzających nas gości.

Torcik lodowy z malinami – przepis

Spód wykonujemy z: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 150 g herbatników maślanych. Czekoladę siekamy i razem z masłem rozpuszczamy na małym ogniu, herbatniki rozkruszamy i mieszamy z roztopioną czekoladą.

Tak przygotowaną masę wykładamy na dnie tortownicy.

Później należy wykonać masę lodową. Potrzebujemy: 2 puszki skondensowanego słodzonego mleka, 800 g słodkiej śmietany oraz 400 g świeżych malin.

Zaczynamy od zmiksowania malin, następnie przecieramy je przez sito, żeby pozbyć się pestek, dodajemy mleko z jednej puszki i mieszamy. Ubijamy połowę śmietany i dodajemy do malinowej masy, delikatnie mieszamy i przekładamy na spód czekoladowy. Ubijamy drugą połowę śmietany i mieszamy z pozostałym mlekiem. Wylewamy białą masę na pozostałe warstwy. Wstawiamy ciasto na noc do zamrażalnika. Na drugi dzień będzie gotowe do spożycia.

 

rozne-oblicza-tortow-torcik-lodowy-z-malinami

ABOUT THE AUTHOR

Remont i budowa