Breaking News
 |  | 

Kuchnia

Prosty przepis na idealne ciasto z truskawek. Truskawkowa chmurka

img-responsive

Czasami mamy po prostu ochotę na coś lekkie, odświeżającego i po prostu pysznego. A przede wszystkim, żeby było słodkie i idealne na deser. Wszystkie te wymagania spełnia cukiernicza gwiazda ostatnich miesięcy, czyli truskawkowa chmurka. Jak ją przyrządzić? Czy każdy łasuch poradzi sobie z jej wykonaniem? Poniżej krok po kroku prezentujemy, jak zrobić ciasto, żeby zachwycić domowników i gości.

Truskawkowa lub malinowa chmurka – co będzie nam potrzebne?

Ilość składników jest stosunkowo niewielka. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować: 3 żółtka, 120 g masła, 30 g cukru pudru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 180 g mąki pszennej. Drugim elementem i warstwą ciasta jest masa. Do jej zrobienia musimy przygotować: 500 ml śmietany kremówki, 1 śmietan-fix, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 16 g cukru waniliowego. Zwieńczenie stanowią dwie bazy – galaretka owocowa (oczywiście truskawkowa lub malinowa) plus świeże truskawki lub maliny (500 g) oraz beza (3 białka, 130 g cukru, 1 budyń waniliowy i 40 g płatków migdałowych). Zabieramy się zatem do pracy.

Truskawkowa chmurka – jak ją przyrządzić?

Zaczynamy od ciasta kruchego. Przyrządzamy je w zupełnie podstawowy sposób. Zagniatamy ciasto i odkładamy je na godzinę do lodówki lub na 10-15 minut do zamrażalnika. Później nakładamy je na blaszkę i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Gdy ciasto będzie już gotowe do piekarnika należy wstawić wcześniej przygotowaną bezę. Białka należy ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, a na sam koniec wsypać sypki budyń waniliowy.

Galaretkę rozpuszczamy i gdy zacznie już tężeć wylewamy na wystygnięte już kruche ciasto, na którym ułożyliśmy wcześniej owoce.

Śmietanę miksujemy ze śmietan-fixem i dodajemy cukier. Pod sam koniec mieszania dodajemy również chłodne mascarpone i miksujemy aż masa połączyć się całkowicie. Kładziemy na już stężałej galaretce.

Układamy bezę i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Ciasto smakuje świetnie i na pewno zachwyci wszystkich małych i dużych łasuchów.

 

prosty-przepis-na-idealne-ciasto-z-truskawek-truskawkowa-chmurka

ABOUT THE AUTHOR