Breaking News
 |  | 

Kuchnia

Biszkopt kakaowy. Idealne ciasto biszkoptowe

img-responsive

Biszkopt to jedno z najbardziej bazowych ciast, którego przygotowanie to punkt obowiązkowy dla każdej osoby, która pragnie nawet na prywatny użytek tworzyć wypieki. Czym wyróżnia się biszkopt i jak się go przyrządza?

Jak się przyrządza podstawowy biszkopt?

Samo słowo pochodzi od łacińskiego bis cocktus, czyli dwa razy pieczony. To delikatne i puszyste ciasto przyrządza się z jajek z niewielkim dodatkiem mąki pszennej i cukru. Jego znakiem rozpoznawczym jest brak dodatku tłuszczu. Niekiedy zdarzają się przepisy, gdzie połowa zawartości mąki pszennej jest zastępowana mąką ziemniaczaną. W jakim celu? Sprawia ona, że ciasto uzyskuje bardziej delikatną strukturę ze względu na obniżenie zawartości glutenu.

Są dwie podstawowe metody przyrządzania ciasta biszkoptowego – na zimno i na ciepło. Najczęściej stosuje się pierwszą metodę, w której rozpoczyna się od przygotowania masy jajecznej (jajka i cukier), podgrzewając je na parze (temperatura nie może jednak przekroczyć 40 stopni). Cukier się rozpuszcza, a masa jest rzadsza, dzięki czemu dostaje się do niej więcej powietrza, które spulchnia je.

Biszkopt w wersji podstawowej jest bazą dla wielu deserów – przede wszystkim tortów, jak i ciast z galaretką czy ptasim mleczkiem.
Jednym z wariantów ciasta może być również biszkopt kakaowy. Jak go przyrządzić?

Biszkopt kakaowy – sposób przygotowania

Do przygotowania go będziemy potrzebować: 8 jajek, kopiatą szklankę cukru, kopiatą szklankę mąki pszennej, 4 łyżki kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zaczynamy od ubicia sztywnej piany z białek, do której nie przerywając miksowania, dodajemy pojedynczo żółtka. Później dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy jeszcze przez krótką chwilę i następnie wylewamy na blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Tak przygotowane ciasto możemy przekroić i przełożyć ulubioną masą – czekoladową, orzechową lub lekko kwaskowatą masą z truskawek albo malin. Możliwości jest naprawdę wiele – można oddać się własnej inwencji i stworzyć własny pomysł na deser.

 

biszkopt-kakaowy-idealne-ciasto-biszkoptowe

ABOUT THE AUTHOR

Remont i budowa