Śledzie z rodzynkami.

Śledzie z keczupem i rodzynkami, sałatka śledziowa, śledzie w ketchupie, śledź z rodzynkami

Śledzie te zazwyczaj przygotowuje Piotrek, jednakże dla Was skradłam mu przepis, bo przepyszne.

Śledzie z rodzynkami składniki:

  • 40 dag filetów śledziowych solonych,
  • 1 cebula,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 łyżka ketchupu, 
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz.

Śledzie z rodzynkami sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2 godziny. Odsączyć i pokroić na skośne paseczki. Cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na oleju. Dołożyć rodzynki i ogórek pokrojony w drobną kostkę.  Dodać ketchup, olej i przecier. Całość wymieszać i przestudzić. Układać warstwowo w słoiku zalewa, śledź, zalewa. Odstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepiej smakuje na następny dzień.
Śledzie z keczupem i rodzynkami, sałatka śledziowa, śledzie w ketchupie, śledź z rodzynkami

5 komentarzy:

  1. Moja mama robi takie. Na Wigilię zwykle są na stole.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię też śledzie z rodzynkami i suszoną śliwką z ostrą papryką i rozmarynem w oleju

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wersji jeszcze nie widziałam! Ciekawe czy jest to smaczne :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję!

Copyright © 2016 Pani Domowa , Blogger