Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni.

gotowanie bez chemii, jak gotować bez chemii, naturalne gotowanie, domowe gotowanie, domowa kuchnia, gotowanie bez kostki rosołowej, zioła w kuchni, przydatne zioła w kuchni, czym zastąpić gotowe przyprawy, czym zastąpić maggi, czym zastąpić vegetę, czym zastąpić kostkę rosołową, co zamiast gotowych przypraw, co zamiast mieszanek przypraw, jedzenie bez chemii przepisy, jedzenie bez chemii, naturalne przyprawy, domowa kostka rosołowa, domowa vegeta

Jak wiecie bardzo lubię naturalne sposoby na wszystko co możliwe. Pisałam Wam już o kosmetykach, które można wykonać samemu w domu, oraz o domowych środkach czystości.
Dziś kolej na gotowanie, a mianowicie o tym jak podczas gotowania uniknąć stosowania chemii, a swoje patenty na to poda nam Natalia Batko z bloga Naturalnie Niebanalnie.

Nazywam się Natalia Batko i jestem autorką bloga Naturalnie Niebanalnie. Jestem miłośniczką zdrowego i naturalnego stylu życia. Uważam, że człowiek nie może żyć w oderwaniu od natury, ponieważ jest jej częścią. To właśnie ona najlepiej wie, co jest dobre dla naszego organizmu i zdrowia, dlatego tak ważne jest, aby nie eliminować jej z naszego życia.

Mimo, iż we współczesnym świecie życie w zgodzie z naturą może wydawać się trudne, na moim blogu pokazuję, że można to zrobić w sposób przyjemny i skuteczny. Dzielę się swoją wiedzą, aby pomóc Czytelnikom lepiej zrozumieć swój organizm oraz jego powiązania ze środowiskiem naturalnym. Na blogu znajdziesz mnóstwo porad z zakresu profilaktyki, dietetyki, ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez użycia mieszanek przypraw, maggi, czy kostek rosołowych. Ich podstawową zaletą jest to, że przyspieszają gotowanie, są powszechnie dostępne i niedrogie. Jednak ich ogromną wadą jest skład. To przede wszystkim mieszanka dużej ilości soli, wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów i konserwantów. Dziś chciałam pokazać Ci, że gotowanie bez chemii nie jest wcale trudne. Przedstawię Ci przepisy na domowe zamienniki najpopularniejszych przypraw, tak aby Twoje dania smakowały wyjątkowo, były naturalne i zdrowe.

Dla wielu osób danie delikatnie przyprawione, bez sporej ilości soli, nieostre i bez wzmacniaczy smaku wydaje się nijakie, jałowe i niesmaczne. Odpowiedzialnością za to należy obarczyć sztuczne aromaty i wzmacniacze dodawane do przetworzonej żywności, którą większość z nas raczy się na co dzień. Przyzwyczajone to mocnego smaku kubki smakowe nie wyczuwają naturalnego i subtelnego smaku żywności.
Aby oczyścić swoje kubki smakowe i móc na nowo rozkoszować się naturalnym smakiem potraw, najlepiej pozbyć się z kuchni wszystkich gotowych mieszanek przypraw, kostek rosołowych i przypraw w płynie. Pozwoli to na przywrócenie naturalnej zdolności do wyczuwania subtelnego smaku żywności. Zdziwisz się wtedy jak wspaniale może smakować marchewka na parze, albo gotowany kalafior
Naturalne gotowanie to naprawdę prosta sprawa, a domowa kuchnia jest smaczna i zdrowia.

Piąty smak

Każdy z nas zna cztery podstawowe smaki: słony, ostry, słodki i kwaśny. Ostatnimi czasy sporo mówi się o piątym smaku, do którego przyzwyczajone są nasze kubki smakowe oraz mózg: glutaminianie sodu.
Jest to naturalnie występujący aminokwas, który dla potrzeb przemysłu żywieniowego uzyskiwany jest syntetycznie. Kwas glutaminowy występuje w naszych komórkach nerwowych w bardzo niewielkiej ilości, jednak wzrost jego stężenia powoduje nadmierne pobudzenie neuronów, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia.
Przez światowe organizacje, glutaminian sodu jest uznany za bezpieczny. Jednak liczne badania podważają jego wątpliwą obojętność dla organizmu. Zgodnie w nimi, glutaminian sodu odkłada się w organizmie, wywołując otyłość, nadpobudliwość, zaburzenia hormonalne i problemy układu nerwowego.
gotowanie bez chemii, jak gotować bez chemii, naturalne gotowanie, domowe gotowanie, domowa kuchnia, gotowanie bez kostki rosołowej, zioła w kuchni, przydatne zioła w kuchni, czym zastąpić gotowe przyprawy, czym zastąpić maggi, czym zastąpić vegetę, czym zastąpić kostkę rosołową, co zamiast gotowych przypraw, co zamiast mieszanek przypraw, jedzenie bez chemii przepisy, jedzenie bez chemii, naturalne przyprawy, domowa kostka rosołowa, domowa vegeta

Czym zastąpić maggi?


Znana każdemu uniwersalna przyprawa w płynie, goszcząca niemal na każdym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie rosołu bez dodatku maggi. Cóż, ja nawet znam osobę, której ulubione danie to gotowany makaron z maggi (!).
Zobacz, co znajduje się w tej szklanej buteleczce:

Woda, sól, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe), ocet, wyciąg z lubczyku, glukoza, ekstrakt drożdży, aromat.


Nie będziemy analizować składu przyprawy, zaznaczę tylko, że jedyną neutralną dla naszego zdrowia substancją jest tutaj woda i w niewielkich ilościach sól oraz ocet. Reszta to szkodliwa chemia, oszukująca nasze kubki smakowe, którym się wydaje, że jedzenie wzbogacone maggi jest smaczniejsze.
Wyrzucenie maggi ze swojej kuchennej szafki na dobre może być trudne. Jest jednak sposób na to, aby wilk był syty i owca cała: naturalny zastępnik maggi. Korzysta na tym Twoje zdrowie, bo nie faszerujesz się zbędną chemią oraz portfel, bo domowe maggi jest sporo tańsze. I nie tracisz na tej wymianie, ponieważ potrawy z naturalnym maggi smakują o niebo lepiej. Co Ty na to?

Domowa przyprawa maggi

Składnikiem domowego maggi jest lubczyk. Być może już o tym słyszałeś, ale stwierdziłeś, że jedno zioło nie zastąpi bogactwa smaku przyprawy w płynie. Zapewniam Cię jednak, że lubczyk świetnie sobie radzi.
Najlepszy jest świeży lubczyk, zerwany z ogródka albo doniczki. Jeśli masz możliwość posadzenia go gdzieś, to zdecydowanie powinieneś to zrobić – lubczyk rośnie praktycznie sam. Jeśli zasadzisz go w doniczce, wystarczy od czasu do czasu podlać, jeśli wyrośnie Ci w ogródku, nie będziesz musiał robić nawet tego. U mnie lubczyk wyrósł sam i co roku daje mi pięknie pachnącą przyprawę. Nadmiar lubczyku możesz zebrać jesienią i ususzyć, bądź posiekać i zamrozić w woreczku.
Jeśli nie chcesz lub nie masz możliwości zasadzenia lubczyku, wystarczy suszony, dostępny w sklepach jak każda przyprawa. Dodawaj go do zup, sosów, mięs… Do wszystkiego, do czego dodajesz maggi

Lubczyk – właściwości

Dlaczego jeszcze warto stosować lubczyk w kuchni?
Dodawany do potraw usprawnia pracę układu pokarmowego, ułatwiając trawienie. Oprócz tego zapobiega wzdęciom i niestrawności, szczególnie warto więc dodawać go do dań ciężkostrawnych. Lubczyk wykazuje również działanie przeciwzapalne, a w medycynie naturalnej i ludowej jest stosowany jako środek wykrztuśny.

gotowanie bez chemii, jak gotować bez chemii, naturalne gotowanie, domowe gotowanie, domowa kuchnia, gotowanie bez kostki rosołowej, zioła w kuchni, przydatne zioła w kuchni, czym zastąpić gotowe przyprawy, czym zastąpić maggi, czym zastąpić vegetę, czym zastąpić kostkę rosołową, co zamiast gotowych przypraw, co zamiast mieszanek przypraw, jedzenie bez chemii przepisy, jedzenie bez chemii, naturalne przyprawy, domowa kostka rosołowa, domowa vegeta

Czym zastąpić kostkę rosołową

Sprzymierzeniec każdej zapracowanej i zabieganej pani domu, bowiem przy jej pomocy zupę możemy ugotować w 15 minut. Kostkę rosołową dodajemy również do sosów, mięs, czy makaronów. Czy jednak zupa ugotowana na zlepku wzmacniaczy smaku, soli i chemicznych dodatków naprawdę jest taka smaczna?
Ugotowanie prawdziwego, aromatycznego bulionu zajmuje trochę czasu. Nie ma drogi na skróty – wywar musi gotować się około 3 godzin. Powiedzmy sobie szczerze, kto ma czas co drugi dzień gotować bulion przez kilka godzin?
Z powodu braku czasu wiele osób sięga właśnie po kostki rosołowe. Ich zaletą jest niska cena, łatwość użycia i wybór „smaków” – bulion warzywny, drobiowy, wołowy…

Wadą kostek jest ich skład:

sól, tłuszcz roślinny [palmowy, Shea, Sal], wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy, skrobia, cukier, tłuszcz kurzy (2%), aromaty, kurkuma, nasiona selera, marchew (1%), ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, ekstrakt mięsa kurzego (0,1%), syrop karmelowy, maltodekstryna, przeciwutleniacz: wyciągi z rozmarynu


Jest to skład kostki rosołowej drobiowej – zawiera 0,1% ekstraktu z mięsa kurzego. Przerażające.

Tymczasem pyszną, zdrową i naturalną kostkę rosołową możesz zrobić samodzielnie w dużej ilości i zamrozić. Ten sposób jest naprawdę prosty i genialny w swej prostocie

Domowa kostka rosołowa

Będziesz potrzebować:
  • 3-4 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • ½ selera
  • białą część pora
  • cebulę
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 3 ząbki czosnku
  • lubczyk
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • kurkuma
  • ewentualnie suszone grzyby
  • jeśli chcesz bulion mięsny, polecam gotować go na udzie z indyka

Por pokrój i podsmaż z czosnkiem. Cebulę obierz, nabij na widelec i przypiecz nad palnikiem tak długo aż zrobi się czarna. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, zalej 2 litrami wody i zagotuj. Dodaj cebulę i podsmażony por oraz przyprawy. Gotuj na niewielkim ogniu 2,5-3 godziny, aż warzywa całkowicie zmiękną. Bulion ostudź, wyjmij ziele i liście laurowe, a następnie zmiksuj. Taki zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych
Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy.


Czym zastąpić vegetę?


Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą.
Zerknij na jej skład:

sól, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian disodowy), cukier,przyprawy,skrobia kukurydziana,barwnik (ryboflawina)

Sól na pierwszym miejscu, a suszone warzywa zaledwie 15,5%. Proponuję odwrócić proporcje: na pierwszym miejscu dać warzywa, a dopiero później sól.

Domowa vegeta

Tak wyglądać będzie domowa vegeta:
  • 5 łyżek mieszanki suszonych warzyw --> do kupienia w każdym sklepie spożywczym
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka liści laurowych
  • ½ łyżki kurkumy
  • 2 łyżki soli
  • 1 pieprzu
Wystarczy, że wszystko dokładnie wymieszasz, przełożysz do słoika i uniwersalna przyprawa do wszystkiego gotowa. Jest naturalna, bez zbędnych i szkodliwych wzmacniaczy smaku, konserwantów i tony soli.


Przydatne zioła w kuchni

gotowanie bez chemii, jak gotować bez chemii, naturalne gotowanie, domowe gotowanie, domowa kuchnia, gotowanie bez kostki rosołowej, zioła w kuchni, przydatne zioła w kuchni, czym zastąpić gotowe przyprawy, czym zastąpić maggi, czym zastąpić vegetę, czym zastąpić kostkę rosołową, co zamiast gotowych przypraw, co zamiast mieszanek przypraw, jedzenie bez chemii przepisy, jedzenie bez chemii, naturalne przyprawy, domowa kostka rosołowa, domowa vegeta

Smak swoich potraw możesz wzbogacać na nieskończoną ilość sposobów. To naprawdę smutne, że spośród bogactwa ziół i przypraw, większość z nas zadowala się sztucznie wytworzoną mieszanką, solą i pieprzem.
Czym jeszcze można zastąpić gotowe przyprawy? Podrzucam małą ściągawkę, z listą przypraw i ziół, które warto mieć zawsze w swojej kuchni. Korzyścią jest nie tylko wspaniały smak potrawy, ale również lepsze trawienie i jeszcze lepsze zdrowie.

Cynamon

Posiada ogromną ilość antyoksydantów, odpowiedzialnych za zwalczanie wolnych rodników, które z kolei są przyczyną nowotworów i starzenia się organizmu. Obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, podkręca metabolizm i usprawnia trawienie.
Polecam używać go nie tylko do deserów, ale również do mięs i dań z duszonych warzyw.

Kurkuma

Bardzo popularna w kuchni azjatyckiej, coraz więcej zwolenników zyskuje na Zachodzie. Doceniana za swoje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Poprawia odporność, ułatwia trawienie.
Doskonała do mięs, warzyw, zup i sosów. Ma przyjemny, korzenny smak i aromat, świetnie pasuje niemal do każdego dania.

Bazylia

Można ją dodawać niemal do wszystkiego: jajek, warzyw, zup, sosów i mięs. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, zapobiega chorobom stawów i usprawnia trawienie.

Curry

Mieszanka przypraw z kuchni indyjskiej, składająca się z kurkumy, kolendry, kuminu, cynamonu, gorczycy, imbiru, pieprzu i gałki muszkatołowej. Taki mix sprawia, że jest to bomba przeciwutleniaczy. Doskonała do dań z ryżu, warzyw, mięs i sosów.

Czosnek

Najlepszy ten świeży. Działa antybakteryjnie i wspomaga odporność. Jest ostry i intensywny, wspaniale podkreśla smak potraw.

Pieprz cayenne

Ma mnóstwo wspaniałych właściwości, m.in. zwiększa przyswajanie składników odżywczych, usprawnia krążenie, redukując ryzyko problemów sercowych.
Jest bardzo ostry, należy więc uważać z jego ilością. Świetnie podkreśla smak niemal każdej potrawy.

Kminek

Niedoceniana staropolska przyprawa o charakterystycznym smaku. Idealna do dań z kapusty, strączków, czy mięs, ponieważ świetnie wspomaga trawienie. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

Koper

Doskonale radzi sobie z problemami trawiennymi i zaparciami. Zawiera mnóstwo pożytecznych substancji, które jednak łatwo ulatniają się pod wpływem wysokiej temperatury, warto więc dodawać go pod koniec gotowania.
Idealny dodatek do sosów, ryb, dressingów, potraw z jaj, czy drobiu.

Mięta

Zioło, które rośnie niemal wszędzie, nawet w supermarkecie Dobra na problemy żołądkowe, usprawnia trawienie i wspomaga pracę układu pokarmowego. Nadaje się nie tylko do herbaty, czy wody, ale świetnie pasuje także do deserów, mięs, czy sosów.

Oregano

Działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie, jest bogaty w antyoksydanty. Połączony z majerankiem, bazylią, czosnkiem i rozmarynem stanowi silną broń w profilaktyce nowotworowej, jak również przy przeziębieniach i stanach obniżonej odporności. Doskonały do każdego rodzaju dań, szczególnie z kuchni włoskiej i greckiej.

Rozmaryn

Bogaty w antyoksydanty, pomaga obniżyć cholesterol. Ma bardzo przyjemny zapach i świetnie nadaje się do ziemniaków, zup i sosów.

W swojej kuchni warto mieć również:
  • natkę pietruszki
  • cząber
  • paprykę wędzoną
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • kolendrę
  • cebulę suszoną
  • imbir
  • kardamon










5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny wpis i na pewno wiele osób skorzysta :) Zioła uwielbiam i w mojej kuchnie muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dawna nie używamy polepszaczy typu maggi. Do ziół chętnie sięgamy. Moje ulubione to natka pietruszki i cynamon.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu nigdy nie używało się maggi, kostek rosołowych czy vegety... Mama uważała to za truciznę. Przejęłam to od niej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Vegete domową zrobiłam pyszota :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję!

Copyright © 2016 Pani Domowa , Blogger