Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą.


Dziś mam dla Was przepis na niebanalną zupę marchewkową. Robiłam ją niedawno pierwszy raz, tak zasmakowała całej rodzinie, że została w naszej kuchni na stałe. Dzieci ją kochają za słodycz, natomiast rodzice za bogactwo smaków. Zupa marchewkowa jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie da się jej zepsuć. Mój przepis jest na garnek 4 litrowy.

Zupa marchewkowa przepis.

Zupa marchewkowa składniki:

  • 12 marchewek średniej wielkości
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 5 cebul
  • 8 ziemniaków
  • kawałek imbiru ok 2cm
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • masło
  • jedna pomarańcza

Zupa marchewkowa sposób przygotowania:

Cebulę, marchewkę oraz pietruszkę pokroić i zeszklić na maśle. Do garnka wlać ok 4 litry wody, dodać cebulę, sok z pomarańczy, obrany kawałek imbiru oraz marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler. Gotować wszystko ok 20 minut, po tym czasie dodać wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę rozdrobnić blenderem na krem.

Życzę Wam smacznego! Dajcie koniecznie znać czy lubicie zupę marchewkową i w jaki sposób ją przygotowujecie? Polecam Wam również przepis na zupkę z marchwi, którą można zrobić wykorzystując niedzielny rosół.








27 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam zupy marchewkowej. Kucharka ze mnie licha, ale z tym przepisem dam radę :) Wygląda apetycznie i pewnie tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jej nie można zepsuć :)

      Usuń
  2. Chciałabym powiedzieć mniam.. ale kurde nienawidzę gotowanej marchewki. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj lepszego smaku dodaje pomarańcza i imbir :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tak, polecam przygotować, bo dzieci naprawdę uwielbiają - jeszcze podana z groszkiem ptysiowym to u mnie w domu w ogóle hit :)

      Usuń
  4. Ja bardzo lubię marchewkę, ale za zupą marchewkową nie przepadam, może dlatego, że nie miałam dobrego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta jest wyjątkowo dobra, robię też taką na rosole, jednakże ta w smaku jest o niebo lepsza:)

      Usuń
  5. ja nie zbyt lubię posmak marchewki :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Już kilka razy myślałam nad tą zupą, ale ponieważ nigdy nie jadłam takiej, to w końcu myślę, że tylko zmarnuje czas bo pewnie będzie tak słodka, że nie damy rady zjeść. Nie mówię nie. Może na urlopie zrobię eksperyment z marchewkowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest bardzo słodka, imbir ma ostry posmak i całość się bardzo dobrze komponuje:)

      Usuń
  7. Lubię kremik marchewkowy, z imbirem smakuje wybornie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zupy marchewkowe. Twoja prezentuje się wspaniale. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam podobnie tylko jeszcze dodawałam jeszcze dynie :) uwielbiam takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam zupy kremy, kolejny przepis zapisuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też bardzo lubimy wszelkie zupy kremowe:)

      Usuń
  12. Uwielbiam takie gęste zupy ♥

    OdpowiedzUsuń
  13. w zasadzie to w tej zupie jest wszystko co lubię :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj właśnie mój D. zakupił mi blender więc wreszcie będę mogła robić zupy krem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jadłam, ale przepis zapisuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda wyśmienicie!
    Muszę wypróbować Twój przepis, bo nigdy takiej zupy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniała zupka :) zabieram przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję!

Copyright © 2016 Pani Domowa , Blogger