Breaking News
 |  | 

Kuchnia

Wielki powrót kasz na nasze stoły – placuszki z kaszy jaglanej na słodko

img-responsive

Coraz częściej w kulinariach wraca moda na wykorzystywanie rodzimych składników, znanych już naszym babciom i prababciom, które nie potrafiły wyobrazić sobie bez nich funkcjonowania kuchni i przyrządzania potraw dla całej rodziny. Jednym z nich jest bez wątpienia długo zapomniana kasza, która obecnie pojawia się nawet na najbardziej eleganckich stołach. Jakie mogą być dania z kaszy oraz jakie w ogóle są jej rodzaje?

Kaszotto czy placki z kaszy jaglanej na słodko? Jakie są rodzaje kasz w kuchni polskiej?

Kasza ma niezmiernie ważną rolę w zrównoważonej i odpowiednio zbilansowanej diecie. Dlaczego? Ponieważ sporej dawki węglowodanów, jest też bardzo bogatym źródłem błonnika, witamin i wielu substancji mineralnych.

Czym tak w ogóle są kasze? W dużym uproszczeniu to nasiona zbóż lub zbożopodobnych roślin, które zostały całkiem lub częściowo rozdrobnione. Do najczęściej stosowanych zaliczają się: kasza jaglana (robiona z prosa, które jest zbożem bezglutenowym), kasza gryczana, kasza jęczmienna (zawarte w niej beta-glukeny obniżają poziom cholesterolu i regulują poziom glukozy), kasza owsiana (wykonana z owca, bogatego źródła błonnika) oraz komosa ryżowa (ryż traktowany jest jako pseudozboże).

Co można przygotować z kaszy? Przepis na placuszki z kaszy jaglanej na słodko

Dzięki wszystkim opisanym powyżej zbawiennym właściwościom kasz, są one idealnym produktem dla osób będących na dietach zdrowotnych, ale także tych, którzy pragną dbać o swoje zdrowie i wagę. Co takiego można przyrządzać z kaszy? Pomysłów jest naprawdę wiele. Na przykład jaślankę można użyć, żeby przyrządzić bananowe placki z kaszy jaglanej na słodko. Co będzie nam potrzebne?

Żeby przyrządzić placuszki z kaszy jaglanej na słodko musimy mieć: niecałą szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 jajko, dojrzałego banana, 1 łyżeczkę soku z cytryny i proszek do pieczenia.

Kaszę należy zmiksować z bananem, mąką, proszkiem, jajkiem i sokiem z cytryny, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni. Nic prostszego! Życzymy smacznego!

 

wielki-powrot-kasz-na-nasze-stoly-placuszki-z-kaszy-jaglanej-na-slodko

ABOUT THE AUTHOR