3 bit ciasto bez pieczenia.


3 bit ciasto bez pieczenia.

Kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z użyciem herbatników. Ciasto
3 bit jest dość słodkie, ponieważ zawiera masę korówkową.  Ciasto to jest dość proste w wykonaniu i bardzo szybkie. Mi przygotowanie zajęło niecałe 30 minut.

Składniki na ciasto 3 bit bez pieczenia.

  • puszka masy korówkowej
  • herbatniki, ja zużyłam 500 g herbatników na blaszkę 20 cmx30 cm
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 opakowania śmietan fix
  • mleczna czekolada, lub posypka czekoladowa
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 180 g masła
3 bit ciasto bez pieczenia.

Ciasto 3 bit sposób przygotowania.

  1. Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Herbatniki układamy na prostokątnej foremce. 
  3. Masę korówkową podgrzewamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wcześniej wyłożone herbatniki.
  4. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników.
  5. Przestudzony budyń ucieramy z masłem. Przygotowanym kremem smarujemy herbatniki i układamy już ostatnią ich warstwę.
  6. Śmietanę ubijamy wraz z śmietan-fix. Wykładamy na wierzch i posypujemy startą czekoladą.
  7. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. 
Masę budyniową można przygotować również z gotowych budyniów. Używamy wtedy dwóch budyniów waniliowych na 500 ml mleka. 

Smacznego :)
3 bit ciasto bez pieczenia.

3 bit ciasto bez pieczenia.





śnieżny puch


15 komentarzy:

  1. Jedno z moich ulubionych ciast. Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabijasz moją silną wolę! :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, jednak zostawię go na jakiś cheat day, na razie dieta mi nie pozwoli :( Ale mam ochotę na taką pyszotkę! :)

    buziaki!
    teddyandcrumb.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda i koniecznie muszę spisać przepis bo mam zamiar zrobić. Nie jem dużo ciasta, ale od czasu do czasu lubię coś dobrego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu można sobie pozwolić;)

      Usuń
  5. Moja koleżanka właśnie niedawno robiła 3bita i wyglądał smakowicie! Muszę koniecznie wypróbować tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciasto! Dzięki za przepis. Słyszałem o nim co nieco, ale dobrego przepisu jeszcze nie znalazłem :D Zapewne zagości niedługo w mojej kuchence pewnie tez na blogu :D Pozdrawiam Cie serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy deserek. Musialabym jedynie zaopatrzyc sie w mase krowkowa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Średnio lubię masę krówkową, ale ciasto wygląda tak zachęcająco, że może zrobię na rodzinne imieniny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś robiłam, pychota ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest to jedno z moich najlepszych ciast. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam robić ciasta bez pieczenia :) zawsze o wiele lepiej mi wychodzą
    obserwuję i zapraszam do siebie :) kreconowlosaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie no tego to ja się muszę podjąć. Wygląda tak słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam, często robię to ciasto w lecie. Też mam podobny przepis u siebie na blogu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Koooocham!!!! Mogłabym jesc to ciasto codziennie ;) Mniaam ♥

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję!

Copyright © 2016 Pani Domowa , Blogger