Malinowa chmurka (truskawkowa)

malinowa chmurka, pani domowa

Ciasto powszechnie znane jako malinowa chmurka, u mnie jednak wyszła truskawkowa chmurka, ponieważ zrobiona z truskawkami. To ciasto próbowałam zrobić parę razy z wielu przepisów, niestety zawsze było coś nie tak, to krem miał inny smak, to beza nie wyszła, to galaretka nie chciała odpowiednio stężeć.... W końcu udało się dopracować przepis do perfekcji - ciasto wyszło idealnie:)
malinowa chmurka, pani domowa


Potrzebne składniki.
Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
Beza:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść migdałów
Galaretka truskawkowa:
  • 500 g truskawek
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 900 ml wrzącej wody
Wymiary blaszki to 20 x 35 cm.

Jak przygotować ciasto truskawkowa chmurka?


malinowa chmurka, pani domowa

Do miski przesiewamy mąką oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz resztę składników. Energicznie zagniatamy ciasto (ja do tego celu używam robota kuchennego), formułujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch prostokątnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pierwszy spód pieczemy 25 minut w 180 stopniach. 
W międzyczasie przygotowujemy bezę:
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę wylewamy na drugi spód ciasta, posypujemy migdałami. Pieczemy 35 minut w takiej samej temperaturze.
malinowa chmurka, pani domowa

Galaretki rozpuszczamy w wodzie  trochę studzimy. Truskawki dzielimy na mniejsze części - ja użyłam truskawek mrożonych, więc je trochę potraktowałam blenderem. Rozpuszczoną galaretkę mieszamy z truskawkami. Gdy całość będzie tężeć wylewamy na kruchy spód ciasta.
malinowa chmurka, pani domowa

Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier, oraz cukier wanilinowy. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml wrzącej wody i dodajemy do masy. Gotowy krem przekładamy na stężałą galaretkę. 
malinowa chmurka, pani domowa


Na wierzch delikatnie przekładamy ciasto z bezą - bezą do góry. 
malinowa chmurka, pani domowa

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

malinowa chmurka, pani domowa

Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej:

Zobacz inne przepisy na ciasta:






11 komentarzy:

Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję!

Copyright © 2016 Pani Domowa , Blogger